| Newborn fotoshoot | Veiligheid | Nieuwegein

Als het aankomt op het fotograferen van newborns, staat veiligheid met stip op nr. 1! Als ouders bij mij een newbornshoot boeken, geven zij mij het vertrouwen dat ik weet wat ik doe en dat ik mijn uiterste beste zal doen om een mooi resultaat neer te zetten. Natuurlijk is het belangrijk dat de stijl van een fotograaf je aanspreekt en dat het contact fijn verloopt, maar het veilig werken met jullie pasgeboren wondertje is eigenlijk nog veel belangrijker!!

Als (aanstaande) ouder denk je wellicht niet direct na over de veiligheid tijdens een newbornshoot, want je wilt natuurlijk gewoon mooie foto's van je kindje. Want, wat is nou veilig werken met een newborn baby'tje? Natuurlijk heb je het puntje hygiëne, maar ook het 'wanneer plan je de shoot in', is van belang. Het is goed om hier ook als kersverse ouders eens bij stil te staan. Newbornfotografie is veel meer dan alleen een baby'tje neerleggen in een bepaalde pose en fotograferen.
- Belangrijk voor mij, is om te weten of je een goede bevalling hebt gehad en er geen complicaties zijn geweest, welke invloed kunnen hebben op het welzijn van jullie kleintje.


- Ten tweede fotografeer ik geen baby's tijdens de kraamweek (lifestyle fotografie voor een geboortekaartje daarbij uitgezonderd). Het is belangrijk dat jullie wondertje weer boven het geboortegewicht is.


- Daarnaast is jullie kleintje de eerste periode nog hard aan het werk om te leren om zijn/haar temperatuur vast te houden en we plannen de shoot dan ook niet in, voordat dit het geval is. De temperatuur in de studio zal ook rond de 23 graden zijn om ervoor te zorgen dat het aangenaam en comfortabel is voor jullie kleintje. Ook zal ik regelmatig in het nekje voelen en daarmee de temperatuur van jullie kleintje goed in de gaten houden.


- Tijdens de shoot en daaromheen is er ten alle tijden iemand binnen armlengte bij de baby en is er constant toezicht. Ik zal je als ouder, af & toe ook vragen om mij te assisteren als dit nodig mocht zijn bij een bepaalde pose. Bij het poseren met oudere broertjes of zusjes, kijken we naar wat deze aan kan en letten daarbij bijv. op los zwaaiende armen en benen (met name als ze nog wat jonger zijn) en bij het poseren met ouders zullen er altijd 3 punten van contact zijn.


- Tijdens de shoot doe ik geen risicovolle poses... en daarnaast heeft elk pasgeboren wondertje een eigen grens/gevoel van wat zij fijn vinden. Merk ik dat een kleintje een bepaalde pose niet prettig vind (en dit merk je snel genoeg!), stop ik direct met hetgeen ik probeer te bereiken en ga op zoek naar een andere pose, zodat we toch een mooi resultaat kunnen bereiken. En soms, ja heeeel soms, heeft een kleintje echt zijn/haar dag niet en zullen we de shoot eventueel (in overleg) overnieuw inplannen, als het gewenste resultaat nog niet is bereikt.


- De spullen/props waar ik mee werk, zoals bijv. manden en schalen zijn ook uitgezocht om jullie kleintje veilig in/op te kunnen poseren en worden ook regelmatig nagelopen... Is er iets kapot, dan wordt dit direct gerepareerd of vervangen.


- Tenslotte is er nog een puntje hygiëne, want ook dat draagt bij aan de veiligheid! Zo worden alle gebruikte achtergronden, wraps, kleertjes, e.d. direct na de shoot gewassen. Ook was ik voorafgaand en tussendoor regelmatig mijn handen onder de kraan of met speciale handgel. En zal ik de shoot verplaatsen op het moment dat ik me niet lekker voel en/of ziek ben en jullie kindje hierbij kan besmetten.

Een klein voorbeeld van het veilig poseren met ouders...

Zo lijkt het hierboven alsof de kindjes "zweven", dat is natuurlijk niet zo... bij de eerste foto, ligt het kleintje veilig op papa's schoot en wordt het hoofdje met twee handjes ondersteund. Bij de tweede foto ligt de kleine man veilig op de bank, met daaroverheen een zwart doek en wordt hij bij zijn hoofd & voeten vastgehouden door papa en mama.

Ik volg elk jaar tenminste 1 workshop gericht op newbornfotografie, want je bent nooit uitgeleerd en daarnaast vind ik het zelf enorm belangrijk om mijn kennis op pijl te houden... Zo mag ik volgende week weer een toffe workshop volgen, dit keer speciaal gericht op veiligheid. Deze wordt georganiseerd door de beroepsvereniging van newbornfotografen. Er zal een kinderfysiotherapeut komen om ons mee te nemen door de anatomie van newborns. Ook ben ik bezig met het oriënteren om toe te treden tot deze mooie beroepsvereniging... al vind ik het stiekem toch best spannend!


Heb je na deze blogpost toch nog vragen over de veiligheid tijdens een newbornshoot, zoek dan gerust contact met me!


Liefs, Petra

P.s; Ik wilde al een tijdje een blogpost over veiligheid schrijven, zodat je als (aanstaande) ouder een idee hebt, waar je op moet letten bij het kiezen van een newbornfotograaf. Helaas is niet elke fotograaf op de hoogte van het belang van de veiligheid tijdens de shoot en heeft ook niet iedereen hier een speciaal gerichte workshop voor gevolgd. Natuurlijk zou ik het een eer vinden, als ik de bijzondere, gedenkwaardige foto's van jullie wondertje zou mogen maken. Al is deze post zeker niet bedoeld om jullie "over te halen" om voor mij te kiezen... Ik wil jullie als kersverse ouders (to-be) enkel wijzen op het kiezen van een ervaren newbornfotograaf.

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven