top of page

| Fotografietips voor in huis | Tips & trucs voor mooi belichte foto's binnenhuis|

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2020

Met de "quarantaine" van kracht, kunnen we er maar beter het beste van maken. MAAK foto's van deze periode! Niet alleen als herinnering aan de tijd dat we zoveel weken binnen moesten blijven, vanwege het corona-virus... Maar ook aan de tijd dat de kinderen thuis onderwijs kregen, we meer tijd hadden voor spelletjes, er samen schoongemaakt & gekookt werd en we gewoon SAMEN thuis waren, zonder het alledaagse gehaast!


Vroeger nam ik mijn bakbeest (grote camera) overal mee naar toe, maar dat is tegenwoordig niet meer zo... Naast het feit dat we gewoon vaak te druk zijn, heb ik ook gewoon een telefoon bij de hand, die "plaatjes" kan schieten. Het is zo lekker makkelijk en ik hoef geen rekening te houden met alle instellingen. En toch mis ik het... Mooie foto's van ons gezin, gewoon zoals we zijn en van ons dagelijkse leven.



Vorige week besloot ik mijn camera beneden te leggen en hem, juist nu, vaker te gaan gebruiken en heb al heel wat mooie foto's gemaakt, gewoon in & om het huis... Van de ups, maar ook zeker van de downs oftwel, the good, the bad & the ugly! Ik poste een story op instagram en vroeg of mijn volgers het leuk zouden vinden om fotografietips te krijgen om binnenshuis mooie, goed belichte foto's te krijgen... In deze blogpost vind je tips & trucs voor het fotograferen in huis... Dus let's go!


Oh en niet geheel onbelangrijk, voordat ik het vergeet...

Zorg dat je er zelf ook op staat!!



| Camera of telefoon? |

Niet iedereen beschikt over een digitale spiegelreflex, fullframe of een compact camera... De tips die ik met jullie wil delen, zijn dan ook meer algemeen. Dus ook zeker handig als je enkel met je telefoon of tablet foto's kan maken. Wil je meer diepgang en leren fotograferen met een spiegelreflex camera? Dan kan ik je de workshop basisfotografie van Gaby aanraden!


| Algemene tips |

- Onder het motto, een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je lens schoon is... Dit geldt natuurlijk niet alleen voor camera's, maar ook zeker voor je telefoon of tablet.

- Probeer de camera goed stil en recht te houden, om wazige, bewogen foto's te voorkomen.

- De mooiste foto's met je telefoon/tablet maak je met de camera aan de voorkant... Een selfie is leuk, maar meestal heeft deze een stuk meer ruis dan de camera aan de achterkant.

- Probeer zo min mogelijk in te zoomen met je telefoon of tablet . Hierdoor krijg je al snel een korrelig beeld. Kies er dus liever voor om wat dichter bij je onderwerp te komen.

- Houdt de camera vaker in de liggen stand, als rechtop... Ook bij een telefoon of tablet.




| Licht |

Het allerbelangrijkste voor het maken van een mooie foto is het licht!

Probeer zoveel als mogelijk met het licht mee te fotograferen, als je binnen foto's maakt. Dat wil zeggen dat je niet richting een raam een foto maakt, maar vanuit de kant van het raam. Anders krijg je teveel "tegenlicht" en gaat de camera/lens compenseren, waardoor je onderwerp donkerder wordt. Tegenlicht kan in sommige gevallen ontzettend tof zijn, maar dat is wellicht niet waar je nu op doelt. En door het gewoon proberen en van positie te veranderen, zie je vaak al het verschil. Daarnaast hebben telefoons vaak ook een belichtingscompensatie.


| Flitsen |

Eerlijk, ik heb er niks mee en niet alleen omdat ik er niks van bak (daar ben ik eerlijk in)... Ik vind het, vooral met telefoons, niet zo mooi. Probeer deze dan ook uit te zetten en maak gebruik van het licht dat er wel is... Zoek naar het licht. Het is dan ook zeer lastig om in het donker, mooie foto's met een telefoon of tablet te maken en geeft het vaak meer bewegingsonscherpte.


| Scherpstellen |

Gebruik de ogen altijd als scherpstelpunt... De ogen zijn het hart van de ziel. De camera van een telefoon stelt meestal scherp op het dichtstbijzijnde onderwerp. Met een telefoon kan je dit veranderen door met je vinger een punt op het scherm te selecteren. Met het gebruik van een camera, kan je een scherpstelpunt vaak van te voren instellen en vervolgens door het bewegen van je camera het juiste kader te kiezen.


| Rule of thirds |

Oftewel, de regel van derden... Een compositieregel. Hierbij wordt het beeld in 9 vakken verdeeld en is het de bedoeling dat je je onderwerp op, in de buurt of op een kruispunt van de lijnen plaatst. Bij de meeste smartphones kan je ook een raster op het scherm laten zien, wat het een stuk makkelijker maakt om je onderwerp in positie te brengen. Maaaar... Je hoeft je hier zeker niet aan te houden, want soms is het gewoon mooi om een onderwerp precies in het midden te plaatsen! Compact camera's & telefoons zijn wel vaak geneigd op het midden op te zoeken, dus hou dan rekening met scherpstellen.


| Standpunt |

Wissel eens af van standpunt om te fotograferen. Ga op de grond liggen, ergens bovenop staan, of fotografeer ergens tussendoor... wees creatief om zo van eenzelfde activiteit een heel ander beeld te creëren.


| Geduld |

Aanschouw wat er gebeurd en wacht rustig af (kijk hoe ze spelen)... Dit is wat ik regelmatig doe bij bruiloften en/of familiereportages. Wacht op het moment! Voorbeeld: onze lieve Senna... wie d'r kent, weet dat ze een heerlijke donder is. Is er iemand nat of vies geworden? She's your girl! Ik kon haar bijna horen denken: 'wat zou er gebeuren als ik de spons keihard in de emmer gooi?!' Het feit dat er een mogelijkheid is dat ze nat wordt, daar heeft ze nog niet over nagedacht! ;P Maar het leverde wel weer een mooie foto op.


| Smartphone opties |

Tegenwoordig hebben de meeste smartphones verschillende opties voor het fotograferen, denk bijvoorbeeld aan de portretstand, e.d. Daarnaast zijn er veel toffe apps te vinden (gratis of betaald) waarbij je ook de ISO (lichtgevoeligheid) en/of witbalans (temperatuur in een foto, warmer of koeler licht) in kan stellen. Voor de Iphone heb je bijv.: VSCO, Camera+ of ProCamera en voor Android heb je: Google camera & Procam X-lite


| Nabewerking |

Een goede foto, heeft weinig nabewerking nodig. Echter is het soms toch mooi om er iets extra's aan toe te voegen, of juist iets weg te nemen... Denk aan bijsnijden, iets meer contrast, de witbalans bijstellen of het felle licht iets verminderen. Met apps als Adobe Lightroom, Instagram, Snapseed en VSCO kun je een foto rechtzetten, een mooi filter gebruiken of bijvoorbeeld omzetten in een zwart-wit beeld... Genoeg mogelijkheden! :)



Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben en veel plezier met fotograferen!! Mocht je enige vragen hebben, na aanleiding van deze blogpost, stuur me gerust een berichtje!



~ The important thing is not the camera but the eye ~


Lieve groetjes, Petra

162 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page