top of page

| Veilig werken bij een newborn fotoshoot |


Ik heb in 2019 al eerder een blogpost over geschreven over het veilig werken tijdens een newborn fotoshoot en ondanks dat ik er nog precies hetzelfde in sta en de veiligheid bij een newbornshoot nog steeds bovenaan staat, vond ik het wel tijd voor een frisse blik. Ik heb sindsdien ook zoveel meer mogen leren en ervaring op gedaan. Misschien ben ik in de loop der jaren misschien nog wel iets voorzichtiger geworden.


Als jullie als ouders een newbornshoot bij mij boeken, geven jullie mij het vertrouwen dat ik weet wat ik doe en dat ik mijn uiterste beste zal doen om een mooi resultaat neer te zetten. Natuurlijk is het belangrijk dat de stijl van een fotograaf je aanspreekt en dat het contact fijn verloopt, maar het veilig werken met jullie pasgeboren wondertje is eigenlijk nog veel belangrijker!!


Als (aanstaande) ouder denk je wellicht niet direct na over de veiligheid tijdens een newbornshoot, want je wilt natuurlijk gewoon mooie foto's van je kindje. Want, wat is nou veilig werken met een newborn baby'tje? Natuurlijk heb je het puntje hygiëne, maar ook het 'wanneer plan je de shoot in', is van belang en welke poses zijn veilig. Het is goed om hier ook als kersverse ouders eens bij stil te staan. Newbornfotografie is veel meer dan alleen een baby'tje neerleggen in een bepaalde pose en fotograferen.Om jullie goed te informeren voor de shoot, ontvangen jullie na de reservering een uitgebreide informatiemail met tips & adviezen om tot een fijne en ontspannen fotoshoot te komen. Hierin omschrijf ik tevens mij werkwijze tijdens de shoot. En dan...YES, jullie kleine wondertje is geboren! Ik heb jullie gevraagd om binnen 3 dagen contact met me op te nemen, om de shoot in te plannen. Tijdens het maken van de afspraak stel jullie een, voor mij, enorm belangrijke vraag!


'Heb je een goede bevalling gehad of zijn er complicaties geweest, welke invloed kunnen hebben op het welzijn van jullie kleintje?' En natuurlijk de vraag: 'Hoe doet jullie kleintje het?'


Aan de hand daarvan kijken we naar wanneer we de shoot in kunnen plannen. Misschien had de kleine wat opstart problemen, is hij/zij eerder geboren of is de kleine door middel van een keizersnede ter wereld gekomen en heb je zelf misschien iets langer de tijd nodig op weer op de been te komen.


Wanneer plannen we de shoot? Het meest ideale is om de shoot tussen de 12-30 dagen in te plannen.


Ik fotografeer nooit tijdens de kraamweek (lifestyle foto voor een geboortekaartjes uitgezonderd). Het is belangrijk dat jullie kleintje boven het geboortegewicht is. Daarnaast is jullie kleintje de eerste periode nog hard aan het werk om te leren om zijn/haar temperatuur vast te houden en we plannen de shoot dan ook niet in, voordat dit het geval is!


Tijdens de newbornshoot hou ik jullie kleintje continu in de gaten en voel daarbij ook regelmatig in het nekje om te voelen of de kleine goed op temperatuur blijft. Er staat zwz altijd een extra kacheltje in de studio, want met warmte zijn de kleintjes vaak het meest relaxed.Het poseren van de baby... Tijdens de shoot en daaromheen is er ten alle tijden iemand binnen armlengte bij de baby en is er constant toezicht. Ik zal je als ouder, af & toe ook vragen om mij te assisteren als dit nodig mocht zijn bij een bepaalde pose. Bij het poseren met oudere broertjes of zusjes, kijken we naar wat deze aan kunnen en letten daarbij bijv. op los zwaaiende armen & benen en kan hij/zij de baby vasthouden (met name als ze nog wat jonger zijn). En ook bij het poseren met ouders moet dit alle tijden veilig zijn!


Ik doe geen risicovolle poses... en daarnaast heeft elk pasgeboren wondertje een eigen grens/gevoel van wat zij fijn vinden. Merk ik dat een kleintje een bepaalde pose niet prettig vind (en dit merk je snel genoeg!), stop ik direct met hetgeen ik probeer te bereiken en ga op zoek naar een andere pose, zodat we toch een mooi resultaat kunnen bereiken. En soms, ja heeeel soms, heeft een kleintje echt zijn/haar dag niet en zullen we de shoot eventueel (in overleg) overnieuw inplannen, als het gewenste resultaat nog niet is bereikt.


Nog een kleine voorbeeldje van veilig poseren... Het lijkt misschien of de papa de kleine omhoog houdt, maar eigenlijk ligt ze hier heerlijke relaxed op een beanbag en houd papa haar vast.
Props & accessoires... Alle spullen/props waar ik mee werk, zoals bijv. manden en schalen zijn speciaal uitgezocht om jullie kleintje veilig in/op te kunnen poseren en worden ook regelmatig nagelopen... Is er iets kapot, dan wordt dit direct gerepareerd of vervangen.


Dan is er nog een puntje hygiëne, want ook dat draagt bij aan de veiligheid! Zo worden alle gebruikte achtergronden, wraps, kleertjes, e.d. direct na de shoot gewassen. Ook was ik voorafgaand en tussendoor tijdens de shoot regelmatig mijn handen onder de kraan of met speciale handgel/alcohol. En zal ik de shoot verplaatsen op het moment dat ik me niet lekker voel en/of ziek ben en jullie kindje hierbij kan besmetten.


Ik denk dat ik zo alle puntjes, welke ik belangrijk vind, voor het veilig werken tijdens een newborn fotoshoot wel heb vernoemd. Mocht je hier nog enige vragen over hebben, zoek dan gerust contact met me!


Veel liefs, Petra22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page